Singapore

Singapore (partea 1)

Nu mai vizitasem Singapore și, deși știam că voi petrece aici aproape două zile în drum spre Australia, nu mă gândisem foarte mult la această destinație. Probabil de aceea surpriza a fost atât de plăcută. Ce știam despre Singapore erau oarecum curiozități, mai mult sau mai puțin amuzante, care îmi conturau imaginea unui loc incredibil de curat:

 – Nu este permis consumul de gumă de mestecat. În caz că nu a fost gasită și confiscată la aeroport și esti prins că o arunci pe stradă, vei primi o amenda de nu mai puțin de 500 dolari singaporezi. Guma de mestecat o poti cumpăra totuși din farmacie, pe bază de prescripție medicală, dar nu m-am interesat care sunt afecțiunile pentru care ai putea primi o astfel de prescripție. Însă am aflat cum s-a ajuns la această interdicție. Vă amintiți gumele de mestecat din banca de la școală? Dar pe cele de sub mesele de la McDonald’s? Dar pe cele din metrou sau pe cele de pe stradă, care vara se lipesc în mod dezgustător de sandale? Ei bine și acolo au existat până în momentul în care cineva, care avea un cuvânt greu de spus, s-a lipit de o astfel de gumă și sătul a spus STOP!

Folosirea în mod necorespunzător a toaletei publice se pedepsește. Din aceeași serie de reguli, dacă cine știe cum te prinde cineva că nu ai tras apa la toaleta, vei primi, la fel, o amendă suficient de mare încat să nu mai uiți a doua oară. O altă „amenințare” care a circulat prin pliantele de călătorie a fost că pentru netrasul apei la toaleta se practică și pedeapsa cu biciuirea în public. Nu am ținut să o verific, dar cred că este doar o glumă. 🙂

DSC_7040

– Aruncarea gunoaielor pe stradă se pedepseste cu o amendă de 1.000 de dolari la prima abatere iar, dacă esti prins a doua oară, amenda crește la 5.000 de dolari.

Traversarea prin locuri nepermise se pedepsește și ea. Pentru a traversa strada, căutaţi întotdeauna trecerile de pietoni pentru că se plătesc amenzi pentru trecerea prin locuri nepermise şi aveţi grijă că circulaţia în Singapore se desfăşoară pe partea stângă.

– Fumatul este interzis în foarte multe locuri şi se pedepseşte cu amenzi de până la 500 dolari, dar acest lucru este semnalizat cu anunţuri postate la faţa locului.

O lege a cărei consecință este un trafic foarte lejer și un aer foarte curat este cea care reglementează înmatricularea autovehiculelor. În afara unor prețuri mari la care pot achiziționa mașini, singaporezii sunt supuși unor taxe între câteva zeci de mii și câteva sute de mii de dolari pentru înmatricularea acestora. Evident, totul se compensează cu un sistem public de transport foarte bine pus la punct.

Și ultima lege despre care merită totuși să amintesc, este cea care vizează consumul și traficul de droguri (nu că m-ar fi bătul gândul să încerc). Imediat ce am ajuns în Singapore am fost atenționată de Ministerul Afacerilor Externe, prin SMS, că „În acest stat infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală!” Primul gând pe care l-am avut a fost: dooh….logic, în condiţiile în care consumul de gumă de mestecat se sancționează cu amenzi uriașe!!! 😀

 Într-adevăr, rezultatul tuturor legilor și regulilor este un Singapore extrem de curat, cu siguranță cel mai curat oraș pe care l-am vizitat. Deși o parte dintre ele vizează mai ales turiștii (uneori mai vinovați decât localnicii de aspectul unor locuri), singaporezii sunt oameni obișnuiți să trăiască la litera legii, lucru care nu pare să îi facă nefericiți, ba din contra, chiar se citește pe ei relaxarea oamenilor care nu trebuie să dea din coate și care nu trebuie să fenteze sistemul pentru a-și crea un avantaj.

 Vremea în Singapore este relativ constantă pe tot timpul anului. Este un fel de primavară permanentă, caldă și umedă, cu temperaturi care rar ies din intervalul 25-30°C, dar cu o umezeală ce reprezintă o problemă pentru mulți turiști. Pentru mine nu a fost o problemă foarte mare. La ieșirea din spațiile închise (dotate cu aparate de aer condiționat, cu posibilități limitate de a le regla) timp de aproximativ o oră aveam o senzație de respirație îngreunată, din cauza aerului foarte umed, dar ușor-ușor mă obișnuiam și totul era ok. Alții nu sunt la fel de norocoși: mulți se plâng cam tot timpul de problema respirării aerului din Singapore, iar alții și mai puțin norocosi, transpiră abundent în timpul petrecut în afara spațiilor închise.

Cum a fost în Singapore? În primul rând a fost SCURT :), mult prea scurt pentru cât de ofertantă este destinația. Am plecat din București într-o dimineață, la ora 8 și am ajuns în Singapore tot într-o dimineată, la ora 6, teoretic la o oră în care la București ar fi început să mi se facă somn. Având în vedere plecarea matinală, după o noapte în care dormisem chiar bine, nu s-a pus problema să pot dormi în avion. Sosirea la o oră la fel de matinală și somnul care abia începea să se instaleze au făcut să nu mă pot bucura pe deplin de prima zi în Singapore și să nu rezist prea multe ore, motiv pentru care, în jur de ora 18, am adormit și am dormit somn fără vise până a doua zi. Dar, asta nu înseamnă că prima zi a trecut fără să lase amintiri frumoase.

Utile:

– pentru Singapore, în scop turistic, sportiv sau de afaceri, nu ai nevoie de viză, dar nu poți sta mai mult de 90 de zile în decurs de 6 luni. Evident, se călătorește cu pașaport și acesta trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni la data ieşirii din Republica Singapore.

– moneda este dolarul singaporez (cu o valoare mai mică decât a dolarului american).

– fumatul este interzis în majoritatea spațiilor publice; la fel și consumul de gumă de mestecat

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s